Kraj je veljače i već smo pri kraju sastavljanja godišnjih financijskih izvještaja koje predaju udruge.

Oni koji aktivno posluju, već znaju da izvještaje predaju ovisno o vrsti knjigovodstva koje vode i da je rok za predaju izvještaja, ove godine 1.3.

No, što je sa onima koji su udruge osnovali krajem 2017. godine ili su osnovani davno prije ali kako kažu nisu ništa radili?

Nažalost, često čujem izjave poput Mi nismo ništa radili prošle godine, Tek smo osnovani, Nemamo mi računovodstvo jer nam ne treba ili Ne predajemo mi te izvještaje jer nismo dobili nikakve novce ili Nemamo novaca na računu. Onda u razgovoru dođem do informacija da su ili platili banci naknadu za vođenje žiro računa, da su organizirali godišnju skupštinu i imali troškove sokova i slično ili da su prikupljali članarinu u blagajnu.

Tko treba predati financijski izvještaj?

Financijski izvještaji predaju se kada je udruga imala bilo kakvu transakciju, bilo putem žiro računa, blagajne tj. gotovinskim putem, odnosno ako ste imali bilo kakve prihode (članarina, donacije ili ako samo imate novac u blagajni) ili ako ste imali neke troškove. Troškovi mogu biti naknada banke za vođenje žiro računa, poštarina ili upravni biljezi, bez obzira na iznos o kojem se radi.

Isto tako, ako imate dugovanja iz prethodnih godina koja niste podmirili ili ako je vama netko dužan, morate predati financijske izvještaje.

Tko onda i kada predaje Izjavu o neaktivnosti?

Izjavu o neaktivnosti najčešće mogu predati udruge koje su netom osnovane, još nisu otvorile žiro račun i nisu imale nikakve aktivnosti.

Izjavu o neaktivnosti udruge su obavezne predati najkasnije do roka za predaju godišnjih financijskih izvještaja – 1.3.2018. Izjava se predaje na obrascu IZJAVA-NPF a dostavlja se na adresu: Ministarstvo financija, Odjel za neprofitno računovodstvo, Katančićeva 5, 10000 Zagreb.

Obrazac IZJAVA-NPF možete preuzeti OVDJE.

Godišnji financijski izvještaji – Izjava o neaktivnosti
Tagged on: